Sylwetka zawodników rywala: Mateusz i Michał Mak

Milo  -  17 sierpnia 2013 07:28
0
1366

mak_mateusz_michal

W poprzednim sezonie poznała ich szersza publiczność dzięki dobrym występom w walczącym o utrzymanie GKS-ie Bełchatów. Latem chciało pozyskać ich kilka drużyn, ale na razie bracia Mateusz i Michał Mak nie zmienili barw klubowych i będą chcieli pomóc wrócić bełchatowianom do elity. Roosevelta81.pl przedstawia ich sylwetkę. 

Mateusz i Michał Mak
Wiek: 21 lat
Data urodzenia: 14.11.1991
Pozycja: Pomocnik i Napastnik
Wzrost: 173 cm i 172 cm
Waga: 60 kg
Lepsza noga: Obunożni
Numer na koszulce: 16 i 8

Kariera:
Swoją piłkarską karierę rozpoczynali w drużynach juniorskich: Babiej Góry Suchej Beskidzkiej, Wisły Kraków oraz Stadionu Śląskiego Chorzów. Z tego ostatniego klubu w 2010 roku trafili do drugoligowego Ruchu Radzionków, z którym awansowali do I ligi. W trakcie sezonu 2011/2012 zdecydowali się spróbować swoich sił w Ekstraklasie i zostali zawodnikami GKS-u Bełchatów tym samym odrzucając propozycję m.in. Górnika Zabrze oraz Wisły Kraków.

Puchar Polski:
Michał rozegrał w Pucharze Polski 2 spotkania, natomiast jego brat Mateusz zaliczył 3 występy.  Dotychczas nie udało się ani jednemu z braci trafić na listę strzelców oraz zanotować asysty. Łącznie na boisku bracia spędzili po 157 minut.

Aktualny sezon: 
W aktualnym sezonie rozegrali wszystkie trzy spotkania od początku. Mateusz Mak zanotował 2 asysty, łącznie bracia rozegrali 496 (247 Mateusz oraz 249 Michał).

Plotki transferowe:
Dużo wskazywało na to, że bracia rozpoczną sezonu w którymś z klubów T-Mobile Ekstraklasy.  Tak się nie stało i uzdolnieni piłkarze sezon zaczęli grając na zapleczu najwyższej klasy rozgrywkowej. Interesowało się nimi pół ligi, ale bełchatowianie zażyczyli sobie kwotę 500 tysięcy euro.

Reprezentacja:
Michał Mak dostał szanse debiutu w reprezentacji U-21, zagrał przez 45 minut. Piłkarzowi nie udało wpisać się na listę strzelców w towarzyskim spotkaniu z Grecja.

źródło: Roosevelta81.pl
foto:  Dariusz Śmigielski/belchatow.naszemiasto.pl

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments