Oświadczenie Stowarzyszenia ”Klub Sympatyków Górnika Zabrze”

Spark  -  14 września 2013 13:25

stowarzyszenie_kibicow
Stowarzyszenie „Klub Sympatyków Górnika Zabrze” wyraża swoje zaniepokojenie faktem, że po raz kolejny kibice zabrzańskiej drużyny mogą nie zobaczyć pojedynku z Legią w Warszawie. Wojewoda mazowiecki rozważa bowiem zamknięcie stadionu przy ulicy Łazienkowskiej za odpalenie środków pirotechnicznych, przez kibiców, podczas meczu stołecznej drużyny w europejskich pucharach.

Z różnych powodów w ostatnich sezonach nie było nam dane obejrzeć spotkania na stadionie Legii. Najpierw ze względu na katastrofę kolejową w miejscowości Baby, gdzie sympatycy „Trójkolorowych” jako jedni z pierwszych udzielali pomocy poszkodowanym. Drugi przypadek miał miejsce na początku tego roku, co szeroko było komentowane w mediach, a całą sprawę ostatecznie udało się zakończyć naszym porozumieniem z klubem Legia Warszawa. Na najbliższy mecz otrzymaliśmy 1790 biletów, które zostały sprzedane w kilka dni, na niemal dwa tygodnie przed planowanym spotkaniem. Stowarzyszenie zamówiło już pociąg „specjalny” do przewozu kibiców na ten pojedynek, tym samym ponosząc olbrzymie koszty wynajmu i trasowania.

Ostatnio pojawiły się jednak niepokojące informacje, że wojewoda mazowiecki może zamknąć stadion Legii właśnie na mecz z Górnikiem. Stanowczo sprzeciwiamy się zamykaniu obiektów piłkarskich dla kibiców i apelujemy do wojewody mazowieckiego o rozsądne przemyślenie całej sprawy. Zamknięcie stadionu jest najgorszą możliwą decyzją podjętą przez jakiekolwiek organy, tym bardziej, że obiekt przy Łazienkowskiej spełnia wszelkie wymogi do organizacji spotkań w rozgrywkach ekstraklasy z udziałem publiczności. Taka decyzja byłaby zupełnie pozbawiona sensu i ucierpiałoby na tym widowisko sportowe, jakim jest niewątpliwie pojedynek Legii z Górnikiem, na który czeka cała piłkarska i kibicowska Polska. Dlatego zwracamy się również do Polskiego Związku Piłki Nożnej, Ekstraklasy SA, a także telewizji Canal+ o dołożenie wszelkich starań, aby mecz zaplanowany na niedzielę 22 września odbył się z udziałem sympatyków obu drużyn.

Ze sportowym pozdrowieniem,

Stowarzyszenie „Klub Sympatyków Górnika Zabrze”

źródło Roosevelta81.pl

Powiadom o