Poziom +3, czyli pomieszczenia gospodarcze

kamres  -  28 lutego 2013 07:13
919


budowa

Prezentujemy dziś kolejną odsłonę cyklu z wycieczki po stadionie. Schodzimy klatką schodową w dół, aby poznać jak będą wyglądały zakamarki poziomu +3. Pamiętajcie, że po kliknięciu na zdjęcia poniżej można je sobie powiększyć! Startujemy!

Poziom ten będzie posiadał liczne pomieszczenia techniczne oraz magazynowe, znajdujące się pod trybunami. Dla kibiców będzie to poziom komunikacyjny, służący do poruszania się po stadionie.

W centralnej części zdjęcia oraz po jego lewej stronie widoczny jest pomost techniczny do obsługi stadionowego oświetlenia oraz nagłośnienia. Z jego poziomu jest również możliwe dostanie się na dach obiektu w celu odśnieżenia połaci dachowej.

Widok na poziom 0 parkingu znajdującego się pod placem wejściowym na stadion od strony wschodniej. Po lewej stronie zdjęcia widoczny jest żuraw, a za nim jeden z trzech budynków kasowych, obecnie są to tylko betonowe ściany ale już za niedługo powstanie tam klatka schodowa z 54 schodkami, prowadząca z poziomów -1 oraz 0, na poziom +1 placu wejściowego. Budynek oprócz stanowisk kasowych, będzie również wyposażony w windę oraz pomieszczenia gospodarcze.

W centralnej części zdjęcia widzimy drugi budynek kasowy. Różnica między nim a poprzednikiem polega na tym, że będzie on łączył tylko poziom 0 z placem wejściowym na poziomie +1. Schodków będzie 27. Każdy budynek kasowy będzie posiadał instalację nawiewno – wywiewną, wspomagającą wymianę powietrze na parkingach podziemnych.

Ta część placu wschodniego jest najbardziej zaawansowana w budowie – osiągnięto jego docelową wysokość. Po lewej stronie żurawia widzimy dziurę. Właśnie tam znajduje się trzeci budynek kasowy. Jest on identyczny jak ten, którego opisywaliśmy dwa zdjęcia wyżej, dlatego możemy sobie porównać różne stopnie zaawansowania budowy. Wyrwa z której wystaje żuraw będzie zlikwidowana i zabetonowana. Te duże, pionowe, stalowe elementy to tzw. odciągi dźwigarów głównych dachu.

Pod 5 stopnicą licząc od góry oraz dołu będzie postawiona ściana – tym samym dziura po lewej stronie zdjęcia, nie będzie dostępna dla człowieka.

Źródło: Roosevelta81.pl